Oud en nieuw in Fins Lapland

Scandinavië

Magisch bewegende lichtsluiers die de sterrenhemel doen oplichten, van een lichte gloed tot een hevig dansend spektakel…
Het noorderlicht waarnemen is het absolute hoogtepunt van elke Laplandreiziger. Onze Scandinavië-specialisten staken de koppen bij elkaar om dit gloednieuwe pareltje te creëren.

Programma

Dag 1: Menen – Travemünde (735 km)

Vertrek aan de centrale opstapplaats om 05.30 u. Via de Duitse autosnelwegen naar de Duitse havenstad Travemünde voor de inscheping. Check-in is voorzien omstreeks 22.30 u. ’s avonds. Avondmaal en overnachting aan boord.

Dag 2: Overtocht (Op zee)   

De ferry vertrekt om 03.00 u. ‘s ochtends naar Helsinki. Ondertussen ligt u rustig te slapen aan boord en geniet ’s morgens van een heerlijk ontbijtbuffet. Op het schip kan u genieten van een avondmaal aan boord.

Dag 3: Helsinki – Jyvaskylä (270 km)

Ontbijtbuffet aan boord van het schip. We komen aan in Helsinki omstreeks 09.00 u. ’s morgens. De lokale gids staat ons op te wachten om ons wegwijs te maken door Helsinki. We brengen een bezoek aan de Kathedraal, Senaatsplein, Orthodoxe Uspenski-Kathedraal en de marktplaats. Na het bezoek aan Helsinki zetten we onze tocht verder via Järvenpää & Lahti, om zo aan te komen in Jyväskylä.

Dag 4: Jyväskylä – Oulu (360 km)

Na het ontbijt vertrekken we ’s morgens vroeg uit Jyvaskylä en rijden we door het merengebied richting Oulu, de bekende universiteitstad aan de oever van de Botnische Golf. Oulu is een moderne stad met gezellige wandelpromenade. De Domkerk en het Gymnasium werden door de beroemde architect Engel ontworpen. Op het marktplein vindt u diverse Finse specialiteiten. Vervolgens rijden langs de Kiiminkijoki rivier verder tot aan de stad Haukipudas voor onze overnachting (incl. avondmaal).

Dag 5: Oulu & Oudjaarsdiner


Dag 6: Oulu 
– Levi/Sirkka (355 km)

Na het ontbijt verlaten we ons hotel en rijden we via Kemi, de beroemde stad aan het noorden van de Botnische golf.  We rijden langs het prachtige berg- en heuvellandschap en bereiken de stad Rovaniemi, gelegen op de poolcirkel & de officiële thuisbasis van de kerstman. Breng een bezoekje aan de Kerstman en zijn stad & vraag hem om het thuisfront een kaartje te sturen volgende kerst. Na de check-in in ons hotel te Levi, staat een echt typisch Lapse maaltijd te wachten in het restaurant Kammi: Het Rendier Festijn.  Men grilt  er boven het open vuur echte Lapse delicatessen: Rendierworsten, gerookte rendier, rendiersteak, zalm, aardappelen… 

Dag 7: Levi (320 km) 

Geniet van een stevig ontbijt, want er wacht ons een bijzondere dag. We starten de dag met een bezoek aan één van de Huskyfarms in de buurt. Ter plaatse krijg je een thermisch pak om de koude te trotseren die je de ganse dag mag aan- of bijhouden. Je maakt kennis met de vele husky’s, om daarna een heuse sledetocht te maken met de husky’s. ’s Avonds staat een diner geboekt in het wereldberoemde ijshotel & sneeuwrestaurant. Men bouwt elk jaar 6 weken met 20 mannen & vrouwen een enkele maanden per jaar verrijst in het gehucht Lainio een dorp met een ijshotel, sneeuwrestaurant en ijsbar.  Zes weken zijn ze bezig, de twintig mannen en vrouwen die ervoor zorgen dat er ieder jaar een ijshotel verrijst bij het gehucht Lainio.
De bar en het ijsrestaurant hebben ze in een bos omgetoverd. De muren bestaan uit bomen met hier en daar een hert, dit belooft dus zeker een bijzondere gebeurtenis te worden.  Na ons diner, zien we een film in de ijs-bioscoop over het Noorderlicht. Daarna is het tijd voor het echte werk & gaan we vanuit het ijsdorp op zoek naar het Noorderlicht. Opgepast! Het Noorderlicht is een natuurelement en het zien ervan kan dus niet gegarandeerd worden. Avondmaal en overnachting in Levi.

Dag 8: Levi/Sirkka – Kuusamo (340 km)

Na het ontbijtbuffet keren we terug via Rovaniemi, daar houden we halte voor een bezoek aan het Arktikum museum (samimuseum). Dit bezoek leert u kennis te maken met de Sami of de Lappen en hun levenswijze. Na dit bezoek rijden we verder richting Kuusamo voor overnachting.

Dag 9: Kuusamo – Kuopio (420 km)

Na een heerlijk ontbijt rijden we via het merengebied, Kaajani door naar Kuopio. Kuopiois omringd door het meer Kallavesi. We wandelen samen met onze gids naar het bevroren meer en het centrum van de stad. Overnachting en avondmaal in Kuopio.

Dag 10: Kuopio – Helsinki – Ferry (395 km)

Na het ontbijt verlaten we Kuopio en rijden we terug naar Helsinki voor de inscheping op de ferry. Overnachting en avondmaal aan boord van het schip.

Dag 11: Overtocht Travemunde – Lubeck (22 km)

Onbijtbuffet en avondmaal aan boord. De aankomst in Travemünde is voorzien omstreeks 21.00 u., waarna we doorrijden tot in Lubeck voor overnachting. 

Dag 12: Lubeck – Menen (730 km)

Na het ontbijt zetten we koers richting Menen. Aankomst voorzien omstreeks 20.30 u.

Extra

Munteenheid ter plaatse                      Euro

Grensformaliteiten                               Een geldige identiteitskaart volstaat (geldig tot 6 maanden na retour)

Gemiddelde temperatuur                     -10 °C max. tot –15 °C min.

Zeker meenemen                                  Warme kledij incl. handschoenen, muts, dikke jas en stevige wandelschoenen

Minimum aantal deelnemers                25 pax.

x

Inbegrepen

 • Vervoer per luxeviersterrenautocar voorzien van bar, toilet, dvd en airco
 • Professionele begeleiding door een ervaren Herman & Vandamme-gids
 • 3 x overnachting op de cruiseferry tussen Travemünde & Helsinki, op basis van een tweepersoonskajuit met douche en toilet
 • 8 x overnachting in drie- tot viersterrenhotels in tweepersoonskamer met bad of douche en toilet
 • 11 x ontbijt
 • 1 x avondmaal in Lübeck op dag 1 
 • 3 x avondmaal aan boord van het schip
 • 4 x avondmaal in het hotel
 • 1 x typisch Laps diner ‘Rendier Festijn’ in het restaurant Kammi
 • 1 x diner in het wereldberoemde ijsrestaurant
 • 1 x Oudejaars diner in Maikkulan Mansion
 • Rondleiding in Helsinki door lokale gids
 • Bezoek aan de Huskyfarm, inclusief een sledetocht van 5 km
 • Noorderlicht bekijken & Bezoek ijsdorp in Lainio
 • Bezoek aan de Kerstman in zijn eigen dorp Rovaniemi
 • Toegang het Arktikum museum
 • Thermisch pak op dag 7

Niet inbegrepen

 • De maaltijden tijdens de heen-en terugreis en de middagmalen ter plaatse
 • Alle dranken
 • Facultatieve toegangsgelden
 • Reis-en annuleringsverzekering 4,50 € per persoon, per dag
 • De fooi van de chauffeur is vrijblijvend en is een uiting van uw waardering en appreciatie

Supplementen  
 

Supplement single met buitenkajuit: 

Supplement single met binnenkajuit

 € 944.00

 € 794.00

Supplement buitenkajuit (tweepersoonskamer):   € 88,00 p.p.

 

Annulatie

Bij onvoldoende deelnemers kan uw reis tot 60 kalenderdagen vóór de voorziene vertrekdatum geannuleerd worden. Indien mogelijk stellen wij u een alternatief voor. 
Het minimum aantal deelnemers dat nodig is om de reis te laten doorgaan is 60 % van de autocar.

Informatie voor mindervaliden

Steden en dorpen die we bezoeken tijdens onze excursies zijn niet altijd overal rolstoelvriendelijk. Ons team staat u uiteraard telkens bij om het u zo comfortabel mogelijk te maken. Bij culturele-, rond- & natuurreizen wordt er veel bezocht en dus ook gewandeld. Mensen die minder goed te been zijn, moeten hierbij wel rekening houden.