Wie zijn wij?


1983 

Alain Herman & Martine Vandamme beginnen op 1 september 1983 met schoolvervoer. Enige tijd later kopen ze via een openbare verkoop hun 3 eerste autocars met vergunning. Hiermee wordt meteen het startschot voor de reisactiviteiten van het bedrijf gegeven. Er wordt besloten om van wal te steken met dagreizen.

1984 

Dankzij het succes van de dagreizen blijkt reeds na één jaar dat het reisaanbod dient aangevuld met meerdaagse reizen. De eerste buitenlandse bestemming is één week "Lloret de Mar". Kort daarop worden eveneens meerdaagse reizen georganiseerd met Slovenië als tweede buitenlandse reisdoel. 
De reizen kennen een groot succes mede dankzij het feit dat de trips vaak worden aangeboden in combinatie met de formule "1 betalen + 1 gratis". Deze vooruitstrevende en gewaagde aanpak slaat in als een bom en wordt razend populair.

1985 

Er wordt gestart met een reisclub. Ook "Alain's reisclub" kent meteen een denderend succes. Met de aankoop van een splinternieuwe autocar starten de eerste dagtrips en spoedig daarna volgen de buitenlandse reizen, eveneens volgens de formule "1 betalen + 1 gratis".

1990 

Gedurende korte tijd werkt Herman & Vandamme samen met 2 andere autocarbedrijven: reizen Lauwers & autocars Jef De Busschere. Het hoofddoel van deze samenwerking bestaat er voornamelijk in om de hotels in Benidorm in Spanje en later in Slovenië vol te krijgen. Deze samenwerking, hoewel zeer miniem, is echter van korte duur voor zowel reizen Lauwers als Jef De Busschere!

1991 

De samenwerking met de twee collega's reisorganisatoren wordt opgeschort. De reisclub van Alain alsook het systeem met de waardebons "1 betalen + 1 gratis" doen de reiswereld in België op hun kop staan. De succesformule doet zelfs kwaad bloed stromen.

1995 (dec.) 

De definitieve verhuis naar Wevelgem is een feit. Het bedrijf neemt haar intrek op een prachtig domein met alle mogelijk faciliteiten zoals ruimere burelen, een grotere parking, een cafetaria voor de opvang van reizigers, een autocar-car-wash en een ruime overdekte vertrekterminal.

1996 (zomer) 

 Via een procedureslag die door de collega's autocarbedrijven in gang wordt gezet, verbiedt het ministerie van economische zaken aan Herman & Vandamme om na al die jaren nog reischeques "1 betalen + 1 gratis" uit te geven.

1997 (winter) 

 De succesvolle slogan "1 betalen + 1 gratis" wordt afgeschaft maar meteen vervangen door een nieuwe: "op reis met 2 voor de prijs van 1". Voor de klanten komt het in de praktijk op hetzelfde neer. Tot op de dag van vandaag zijn we er trots op ons cliënteel nog steeds dezelfde reductieformule te kunnen aanbieden.

1998 (zomer) 

Op aanraden van de heer Danny Hallaert, coördinator en maker van de luxe reisbrochures Herman & Vandamme Reizen Herman & Vandamme, gaat het bedrijf op avontuur in cyberspace en wordt de website www.hervan.be (later www.hermanenvandamme.be) gelanceerd.

Ook in 1998 ontvangt reizen Herman & Vandamme de trofee voor beste en mooiste autocarvloot van België (alle autocars zijn minimum 4 sterren). Hiermee zijn we tot op heden nog steeds de enige in België.

2002 

De nieuwe en zeer uitgebreide website en het online boekingssysteem kennen een denderend succes. Duizenden klanten boeken niet meer via de telefoon, maar reserveren via onze zeer drukbezochte website. Het principe om te boeken via het internet wint meer en meer aan vertrouwen en is intussen zeer goed ingeburgerd.

2003

1 september - 20 Jaar reizen Herman & Vandamme. Enkele toekomstplannen dringen zich op en worden binnenkort publiek gemaakt. U verneemt ze via onze website...

2004 

Onze zomer en winterbrochure krijgt een nieuw kleedje aangepast. Nog kleurrijker, op een groter formaat en met een groter lettertype. Ook de website krijgt een new look ! Ons wagenpark bestaat voortaan uitsluitend uit Setra en Mercedes (touringcars) Het onderhoud voortaan gebeurt voortaan in eigen beheer door een eigen onderhoudsploeg.

2005 

Concrete plannen krijgen vorm. Een bouwvergunning wordt afgeleverd en ... de graafwerken in Menen vangen aan in augustus. Maand na maand vorderen de werken ... 
De verhuiswagens zijn besteld ...

2006 

In Mei installeren we ons in de nieuwe gebouwen te Menen. We werken vanaf dat moment in een prachtige complex van 15 000 m². Naast een hypermodern buro, ruime cafetaria, carwash en verviervoudigde parking genieten we ook van een volledig uitgeruste postkamer, atelier, garage en een vertrekhal met 10 perronnen.

2007 

We gaan door met het verfraaien en afwerken van ons complex: de vertrekhal krijgt een vrolijk jasje, de tuintjes worden aangelegd en we starten de werken voor de tweede parking voor nog es 200 wagens.
De eerste avondvoorstellingen worden dit jaar geboren. Ze handelen over het vernieuwde programma van het Zwarte Woud, gegeven door onze specialist ter zake Nico Boen.
We starten opnieuw met dagreizen en worden meteen massaal overspoelt door aanvragen.

2008 - Herman & Vandamme viert het jubileum van 25 jaar!

Een kwarteeuw moet gevierd worden met een volledig opgefrist reisaanbod en ontelbare promoties. Er komen massa's nieuwe reizen in ons aanbod zoals: Auvergne, de Noorse Fjorden, Friesland, Midden-Spanje, de Venetiëcruise, Sicilië, ...

Onze promoties (€ 1,00 voor de 2de persoon) zijn vooral op de bestemmingen Parijs, Reims, Amsterdam, Lloret de Mar en Benidorm. Af en toe brengen we ook iets uit voor een andere Spaanse badstad of Kroatië.

We breiden de avondvoorstellingen en dagtrips uit. We leggen voor het eerst een autocar in richting The Night of the Proms op Vrijdag 24/10/2008.

We kochten een nieuwe dubbeldekcar Setra S431 DT ****.  Deze car is, zoals alle andere autocars, uitgerust met bar (warme en koude dranken mogelijk), toilet, dvd, cd, microfoon, airco en verwarming.

De vertrekhal krijgt een nieuwe ingang met extra large plasma screens, die u wegwijs maken bij uw vertrek.

Onze site krijgt eveneens een nieuw kleedje. De software wordt eveneens opnieuw geschreven voor Herman & Vandamme. Vanuit het kantoor kunnen we nu volledig zelf alles aanpassen en eveneens nieuwsbrieven sturen.

Op 01/09/2008 nemen wij 2 splinternieuwe minibusjes Mercedes Sprinter * in gebruik. Deze worden hoofdzakelijk ingezet op de dagelijkse schooldiensten. Herman & Vandamme haalde dit jaar namelijk 2 nieuwe contracten binnen met de TEC (waalse vervoersmaatschappij, zoals in vlaanderen De Lijn).

We hebben ook dit jaar een nieuwe dubbeldeckcar Setra S431 DT **** (Euro 5) aangekocht. Deze zal zoals onder andere autocars over 66 seats beschikken waaronder 60 met Royal Class.

Herman Alain zet zich in om de autocarsector te verdedigen tegenover de oneerlijke concurenties van de vliegtuigen. Hij onderzocht de CO² uitstoot van vliegtuigen en de impact op onze samenleving. Hij mocht zijn standpunt reeds duidelijk maken op diverse televisiekanalen, kranten en magazines! Er komt hierover nog uitvoerig een rubriek op onze website.

Herman & Vandamme boekt in 2008 een stijging van 16 % op de verkoop!

2012


In 2012 werd de 5de dubbeldek Setra S431DT aangekocht!
We hebben 8 extra contracten voor schoolvervoer binngenhaald bij TEC.
Er staat reeds een stijging geboekt van 7% in de verkoop.


2013 - Herman & Vandamme viert het jubileum van 30 jaar!

2016

Vakantiesalon:

In januari 2016 vindt de eerste editie van ons vakantiesalon plaats. Wat meteen de start van een groot succes blijkt te zijn. Jaarlijks zal het vakantiesalon georganiseerd worden.

15 nieuwe Sprinter busjes:

een kwaliteitsvolle vloot is een term die centraal staat bij Herman & Vandamme. Daarom blijven we ieder jaar investeren in nieuw hypermodern materiaal. De aankoop van 15 nieuwe sprinter busjes bestemd voor schoolvervoer tilt opnieuw het kwaliteitsniveau van ons schoolvervoer naar boven.

Alain Herman

Oprichter van Herman & Vandamme, Alain Herman, overlijdt op 6 juli 2016. Een heel bijzonder man gaat heen van ons.

Heel bijzonder, heel gewoon

Gewoon, een heel bijzonder man…”

Zijn levenswerk wordt met veel trots verder gezet door Martine Vandamme, zijn dochter Aline & haar man Steven.

 

MAN Neoplan

Jaarlijks investeren we in de aankoop van nieuwe autocars van top-niveau. De aankoop van de eerste Neoplan Skyliner is een feit.

 

2017

De 2de editie van ons vakantiesalon is een feit. Opnieuw een groot succes met animatie voor zowel jong als oud. Om de oprichter van Herman & Vandamme in ere te houden wordt een air-brush van Alain en Martine op de nieuwste autocar geplaatst.

 

Schoolvervoer

Ook in 2017 blijft Herman & Vandamme investeren in kwalitatief schoolvervoer. Het wagenpark voor schoolvervoer wordt uitgebreid met 10 nieuwe Mercedes Sprinter busjes.

 

Alain-Herman Windels

Aline & Steven, zaakvoerders van Herman & Vandamme, krijgen op 26 april hun eerste zoontje, Alain-Herman Windels.

 

Camerasysteem

Om de veiligheid van onze klanten te garanderen wordt geïnvesteerd in een gloednieuw camerasysteem.

 

2018 - Herman & Vandamme viert het jubileum van 35jaar!

Wij vieren ons 35-jarig bestaan en daarom trakteren wij onze klanten met:

Onboard Entertainment Systeem

We bieden onze klanten als eerste en uniek in België, volledig gratis, een Onboard Entertainment systeem. Het is mogelijk om vanaf je eigen apparaat in te loggen op ons platform om te kijken naar films, series en muziek te beluisteren. Daarnaast is het ook mogelijk om bestemmingsinformatie te raadplegen en de route naar uw bestemming live te volgen;

 u kan vanaf uw eigen apparaat inloggen op ons platform en kijken naar films, series, muziek luisteren, bestemmingsinformatie raadplegen en de route naar uw bestemming live volgen.

- Extra feestelijke editie van ons 3de vakantiesalon.

- veel nieuwe bestemmingen, verbeterde en vernieuwde programma's & nieuwe hotels.

- Spetterende verrassingsreis op 01/09/2018

- 2 nieuwe brochures 'Zuiderse Rondreizen' & 'Scandinavië'

 

 

2020 

Covid is alomtegenwoordig. Overal in Europa worden er zware beperkingen op de vrije tijd gelegd. Op 18 maart gaat België in lockdown. Ondertussen zijn zo goed als alle grenzen in Europa dicht. In België gaan alle niet essentiële winkels dicht en wordt aan de bevolking gevraagd zoveel mogelijk binnen te blijven. Uiteraard mag tijdens de lockdown ook niet gereisd worden, de hele vloot van Herman & Vandamme staat stil. Begin april begon er, hoewel de lockdown bleef duren, terug schot in de zaak te komen. Alle autocars werden coronaproof ingericht en op 11 april vertrok de eerste repatriëringsrit richting Benidorm. Met beperkte bezetting en onder strenge voorwaarden konden we op die manier heel wat gestrande reizigers terug halen die met het vliegtuig naar Spanje waren gereisd. Alle klanten van Herman & Vandamme werden echter nog vlak voor de lockdown in Spanje terug naar huis gehaald. In totaal reed Herman & Vandamme tussen 11 april en 23 mei ongeveer 15 keer vanuit Benidorm, Torrevieja en Malaga terug naar België. Goed voor de repatriatie van zo’n 500 gestrande reizigers.

 

Vanaf 1 juli was reizen binnen Europa opnieuw toegestaan en hervatte ook Herman & Vandamme haar reizen. Coronaproof en met aangepaste bezetting vertrokken de autocars opnieuw naar de Costa Brava, Blanca en Dorada maar ook naar Italië, Duitsland, Nederland en Kroatië.

 

Op 2 september werd een nieuw reisadvies voor Spanje afgekondigd. Heel Spanje werd vanaf 4 september een rode zone, d.w.z. dat enkel noodzakelijke reizen werden toegelaten en dat de reiziger bij terugkeer 14 dagen in quarantaine moet. Onmiddellijk werden alle cars ingezet om de klanten van Herman & Vandamme terug te halen voor 4 september. Dit is ons ook gelukt. De reizigers die op weg waren naar Spanje maakten ook gewoon rechtsomkeer. Op dat moment stond enkel nog een reis naar het Gardameer en een reis naar Toscane op het programma voor het zomerseizoen. Vanaf dan ging de volledige focus naar 2021.

 

Door de steeds slechtere cijfers in België werd vanaf 2 november een nieuwe lockdown ingevoerd. Opnieuw gingen alle niet essentiele winkels dicht en werd het advies gegeven van zoveel mogelijk thuis te blijven en zo weinig mogelijk mensen te zien. Een paar weken daarna kwam er uit de farmaceutische wereld toch wat hoopvol nieuws. De tests voor het vaccin waren zeer positief en verschillende bedrijven konden beginnen produceren. Op 19 november had ook Herman & Vandamme hoopvol nieuws. De Brochure voor 2021 was af en lag klaar om naar alle klanten verstuurd te worden. In de brochure stonden heel wat nieuwe reizen zowel meerdaagse reizen naar de Moezel, Dordogne enz. als ook heel wat nieuwe dagreizen naar Bouillon, Maastricht, en nog veel meer. Ook nieuw in de brochure van 2021 was de Remembrance reisclub. Dit is een reisclub voor iedereen die gebeten is door oorlogsgeschiedenis of hierover meer wil ontdekken. De reisclub maakt onder andere reizen naar Bastogne, Verdun en Hürtgenwald.

 

Door het positieve vaccinnieuws en de nieuwe uitgebreide brochure werd de positieve toon voor 2021 gezet.   

 

 

2021

Het jaar werd hoopvol gestart. De nieuwe brochure was uit en iedereen had goesting om er een fantastisch reisjaar van te maken. Helaas werd al snel duidelijk dat Covid opnieuw heel wat roet in het eten zou gooien. Er werden in heel Europa heel strenge maatregelen ingevoerd om de verspreiding van de verschillende varianten tegen te houden. Het voorjaar van 2021 zag eruit zoals het voorjaar van 2020. Stilstaande bussen en lege hotels.

 

Vanaf juni begon Herman & Vandamme er opnieuw aan. De eerste ritten waren, uiteraard, richting Spanje. Een aantal onverwachte verstrengingen en aangepaste kleurcodes leek even toch nog voor problemen te zorgen maar de hoge vaccinatiegraad zorgde ervoor dat de reizen vanaf half juni toch allemaal konden doorgaan.

 

De zomer bleek een woelige periode te zijn. Verschillende maatregelen in alle landen zorgden voor een hele administratieve rompslomp voor de reiziger. Uiteraard deed Herman & Vandamme haar uiterste best haar klanten hierin te begeleiden. Dit deden we uiteraard de rest van het jaar. Gedurende de zomer kleurde Europa opnieuw bijna volledig groen en oranje. Het najaar was dus een kans om wat schade in te halen. Dit gebeurde ook, maar vanaf oktober gingen de statisteken toch opnieuw de hoogte in.

 

Dit zorgde ervoor dat heel wat extra maatregelen voor ons winterseizoen. Kersmarkten gingen door in aangepaste vorm of met zeer strenge maatregelen. Doordat buitenlandse overheden heel vaak hun regels aanpasten en deze aanpassingen maar heel kort voordien aankondigden was het niet altijd even simpel altijd de juiste info aan onze klanten te kunnen overbrengen. Ook de nieuwe strenge lockdown in Nederland zorgde ervoor dat ons volledige aanbod Nederland geschrapt werd. De maatregelen in Groot-Brittannië zorgden ook daar voor de annulering van het volledige programma.

 

Het einde van december zorgde bij Herman & Vandamme toch voor een aantal lichtpuntjes. Onze “Oud en Nieuw” reizen waren één voor één een succes. Onze klanten zagen het noorderlicht en reden op een hondenslee in Lapland, ervaarden de typische Duitse gastvrijheid in de Eifel of lagen in de Spaanse winterzon in Benidorm. Drie compleet verschillende manieren om oudjaar te vieren maar allemaal even geslaagd en gezellig.