Wie zijn wij?


1956

Alain Herman ziet het levenslicht als 5de zoon van 9 kinderen in een arm arbeidersgezin.

1959

Martine Vandamme wordt geboren als de tweede kind en oudste dochter van 4 in een ondernemersgezin. Constant Vandamme en Denise Daels hebben een autocarbedrijf genaamd Transcar.

1972

Op 16 jarige leeftijd trekt Alain voor de laatste keer de schoolpoort achter zich dicht, net als zijn broers moet hij een dubbele shift in de fabriek draaien. Het zuurverdiende geld moeten ze allemaal afgeven.

1973

Denise, de mama van Martine krijgt de diagnose MS. Martine moet als 14 jarige afscheid nemen van de schoolbanken en de zorg over haar moeder en het gezin op zich nemen.

1974

De moeder van Alain spendeerde het geld van haar zonen liever aan andere zaken dan aan eten. Alain is boos wanneer hij geen eten krijgt na weer een dubbele shift en wordt aan de deur gezet. Hij wordt opgevangen door zijn oma Elza en mag voor het eerst zijn centen houden.

Hij blijft dubbele shiften werken in de fabriek en klust bij als carrossier in het weekend.

1975

Alain vervult zijn dienstplicht in het leger als Marinier op een mijnenvegerschip.

1976

Martine is 17 jaar wanneer haar mama sterft.

Ze werkt verder voor haar vader en zorgt voor haar kleine zusje Dorine.

1978

Martine gaat bijna nooit uit maar op een zeldzame keer gaat ze mee met haar broer. De twee krijgen ruzie en Martine stapt in een wagen. Alain kijkt haar verbaast aan wanneer ze hem vraagt haar naar huis te brengen.

De 2 houden contact en worden al snel dolverliefd en onafscheidelijk.

1981

Op 10 januari 1981 geven de tortelduifjes hun Ja-woord in het stadhuis van Wevelgem.

1983

Constant Vandamme overlijdt op 49jarige leeftijd.  Zijn bussen worden openbaar verkocht. Alain & Martine kopen 3 oude bussen en de gebouwen. Dorine is pas 16 jaar, maar wordt met veel liefde opgevangen door haar zus en schoonbroer.

01.09.1983

Herman & Vandamme wordt opgericht en gaat van start met 3 schoolbussen.

Alain & Martine zijn allebei chauffeur maar Martine neemt ook de administratie voor haar rekening ; Alain leidt de garage.

1984

Alain’s reisclub wordt opgericht en is een ongezien succes.  Alain is een charismatische en knappe jonge man waardoor hij razend populair is bij het - hoofdzakelijk vrouwelijk - cliënteel. Zeer kort nadien start men met een eerste buitenlandse reis naar Lloret de Mar.

Op 22 mei 1984 wordt opdracht gegeven tot bouw en levering van een gloednieuwe touringcar de Bova Futura 12-280.

1985 

Op 15 september 1985 worden Alain & Martine voor het eerst mama en papa van een dochter. Haar naam is een samenstelling van Alain & Martine, Aline.

De helpende handen van zus Dorine zijn goud waard.  Zij blijft thuis bij de baby, beantwoordt de telefoon,  helpt ook poetsen en steekt een handje toe in de garage.

1986

Aan het ouderlijke huis wordt een kantoortje bijgebouwd om de klanten beter te ontvangen. Tot die tijd werd gewerkt vanuit de achterkeuken en werden klanten aan een tafeltje in ‘de living’ ontvangen.

1987

In 1987 wordt de allereerste brochure gepubliceerd met verschillende meerdaagse reizen: Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Joegoslavië (toen nog) en Luxemburg.

1989

In 1989 werd de eerste rondreis ‘15 dagen Turkije Isantboel’ ingericht.

De eerste Bova met airbrush werd meteen een icoon.  De linkerkant krijgt een zicht op de kustlijn van Istanboel met de Aya Sofia en een buikdanseres. De rechterkant de kustlijn van een Spaanse Costa met windsurfers en een gezin op het strand, met als kindje… Aline. Op de achterkant staat een dame die suggestief poseert in bikini wat de legendarische naam ‘de Seksbus’ opleverde.

1990

Vanaf 1990 worden de promoties geïntroduceerd: ‘Special for you -50%

Nadien kwamen de reischeques van ‘-50% ‘en de ‘1+1 formule’.

1991

De reisclub van Alain alsook het systeem met de waardebons "1 betalen + 1 gratis" doen de reiswereld in België op hun kop staan. De succesformule doet zelfs kwaad bloed stromen. Verschillende collega’s spannen samen, en gaan een juridische strijd aan om die acties te verbieden.

1992

Tot in 1992 was Slovenië een even bloeiende bestemming als de Spaanse Costa’s maar toen de burgeroorlog in Joegoslavië losbarstte, werden de mensen bang. In het Sloveense Portoroz werd geen dag gevochten, maar een oorlog in de buurt is altijd bedreigend. Alain & Martine repatrieerden meteen alle klanten uit het land.

1993

Er wordt gestart met de bouw van het nieuwe kantoor. Alain had een hele grote baksteen in de maag en tekende dan ook de plannen zelf. Maar hij leidde ook de werf en stak de handen uit de mouwen.

 

Ook werden de eerste cruises aangeboden in de Caraïben.

Begeleid door Alain & Martine themselves.

1995

De definitieve verhuis naar het nieuwe kantoor in Wevelgem is een feit. Het bedrijf neemt haar intrek op een prachtig domein met alle mogelijk faciliteiten: ruimere burelen, een grotere parking, een cafetaria voor de opvang van reizigers, een autocar-car-wash en een ruime overdekte vertrekterminal.

1996

Via een procedureslag die door de collega's autocarbedrijven in gang werd gezet, verbiedt het ministerie van economische zaken aan Herman & Vandamme om na al die jaren nog reischeques ‘1 betalen + 1 gratis’ uit te geven.

 

De succesvolle slogan ‘1 betalen + 1 gratis’ wordt afgeschaft, maar meteen vervangen door een nieuwe: ‘op reis met 2 voor de prijs van 1’ wat voor de klanten op hetzelfde neerkomt.

1998

Vooruitstrevend en vernieuwend voor die tijd: de website “www.hervan.be

wordt gelanceerd. 

 

Herman & Vandamme ontvangt de trofee voor beste en mooiste autocarvloot van België (alle autocars zijn minimum 4 sterren).

1999

Alain & Martine worden opnieuw ouders van een dochter: Ann-Sophie.

2002

De nieuwe en zeer uitgebreide website en het online boekingssysteem kennen een denderend succes. Meer en meer klanten boeken niet meer via de telefoon, maar reserveren via de drukbezochte website.

2003

20 Jaar reizen Herman & Vandamme.

Voor het eerst bieden we Royal Class aan op onze cars: onze klanten genieten van niet minder dan 1 meter beenruimte.

 

Het jubileumjaar wordt echter overschaduwd door gitzwart nieuws.  Martine krijgt de diagnose MS wat een bijzondere mokerslag is voor het gezin en het bedrijf. Er waren geen fysieke tekenen,  maar veranderingen drongen zich op.

2004 

Het wagenpark wordt voortaan in eigen beheer onderhouden door een eigen technisch team: Vandamme Autoservice.

 

Op kantoor wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak: efficiënter en moderner.

Dochter Aline zet op 19jarige leeftijd haar studies stop om mama Martine te versterken op kantoor.

2005 

Er wordt een groot stuk bouwgrond aangekocht in Menen voor de bouw van een nieuw complex. Opnieuw is  Alain architect, bouwheer én werfleider.

2006 

In mei installeren we ons in de nieuwe gebouwen te Menen. We werken vanaf nu in een prachtig complex van 15 000 m². Naast een hypermodern bureau, ruime cafetaria, carwash en een verviervoudigde parking, genieten we ook van een volledig uitgeruste postkamer, atelier, garage en een vertrekhal met 12 perrons.

 

Ook schoonzoon Steven komt de clan versterken. Hij start als toerismechauffeur naar Schotland, Italië, Kroatië en Slovenië. Later rijdt hij voornamelijk als pendelchauffeur richting Benidorm.

2008

Herman & Vandamme is een kwarteeuw oud en floreert opnieuw.  Onze promoties worden opnieuw gelanceerd onder de noemer ‘€ 1 voor de tweede persoon’.

We starten met Parijs, daarna met Amsterdam, Lloret de Mar en Benidorm. Herman & Vandamme boekt in 2008 een stijging van 16 % op de verkoop!

2011

De eerste Otokar bus wordt toegevoegd aan de schoolvloot.  Gekocht van Christophe Meeuwissen, zoon van Antoine Meeuwissen die ons ooit de allereerste touringcar verkocht.

 2012

Om aan de grote vraag te kunnen beantwoorden,  voegen we een 5de dubbeldek

Setra S431DT toe aan de vloot.  We hebben 8 extra contracten voor schoolvervoer binnengehaald bij TEC.  Er wordt dat jaar een stijging geboekt van 7% omzet.

2013

Herman & Vandamme viert het jubileum van 30 jaar. Zowel op vlak van schoolvervoer en toerisme groeien we sterk.

 

De 30ste verjaardag wordt voor het eerst groots gevierd met honderden klanten.

 

Na het seizoen stappen dochter Aline & schoonzoon Steven in het huwelijksbootje.

Zeer kort nadien krijgt de familie een pijnlijke boodschap: Alain heeft longkanker. Ze beslissen moedig de strijd aan te gaan als familie. Een strijd die ze ook winnen.

2015

Alain wordt opnieuw ziek, maar overwint opnieuw. Hij plant zijn pensioen en koopt een mobilhome en wil naar Santiago de Compostela fietsen.

2016

Na het succes van de workshops wordt gedacht aan een nieuwe formule.  In januari 2016 vindt de eerste editie van ons vakantiesalon plaats. Wat meteen de start van een groot succes blijkt te zijn. Het vakantiesalon zal vanaf nu jaarlijks georganiseerd worden.

 

Elk jaar opnieuw investeren we in de aankoop van nieuwe autocars van top-niveau. De aankoop van de eerste Neoplan Skyliner is een feit.

 

Alain Herman

De oprichter van Herman & Vandamme, overlijdt op 6 juli 2016. Een heel bijzonder man gaat heen van ons.

Heel bijzonder, heel gewoon

Gewoon, een heel bijzonder man…”

Zijn levenswerk wordt met veel trots verdergezet door Martine Vandamme, zijn dochter Aline & haar man Steven.

 

Alain droomde van 100 schoolbussen, en aan die droom werd hard gewerkt.

2017

Steven & Aline besluiten om een jarenlange traditie te wijzigen.

Alain & Martine lieten telkens hun dochters op de cars schilderen.

Als eerbetoon wordt voor het eerst Alain op de cars geschilderd.

 

Ook in 2017 blijft Herman & Vandamme investeren in kwalitatief schoolvervoer. Het wagenpark voor schoolvervoer wordt uitgebreid met 10 nieuwe Mercedes Sprinter busjes.

 

De compagnie, een reisclub voor singles, wordt opgericht. Mensen die alleen zijn of alleen willen reizen, kunnen reizen áls single, mét singles.

 

Aline & Steven, krijgen op 26 april hun eerste zoontje, Alain-Herman Windels.

De guitige jongen is de trots van zijn Mammie en doet vaak denken aan zijn Pappie. Hij is helemaal niet ‘op zijn mondje gevallen’ en is stapelgek op bussen,
en bij uitbreiding op alles met wielen.

2018

Wij vieren ons 35-jarig bestaan en daarom trakteren wij onze klanten met een gratis Onboard Entertainment Systeem.

We bieden onze klanten als eerste en uniek in België, volledig gratis, een Onboard Entertainment systeem. Het is mogelijk om vanaf je eigen apparaat in te loggen op ons platform om te kijken naar films of series en muziek te beluisteren.

2019

We kennen een van de drukste jaren uit onze geschiedenis. Er wordt een belangrijke beslissing genomen en de vloot wordt met een enkel- en een dubbeldek car uitgebreid.

 

Op 2 juni 2019 ziet Remi het levenslicht als tweede zoon van Steven & Aline. Een slimme, lieve en vrolijke jongen met mooie blonde krulletjes en een eigen willletje.

2020 

De nieuwe cars worden geleverd begin maart.

 

Op 18 maart gaat België in lockdown. Ondertussen zijn zo goed als alle grenzen in Europa dicht. De hele vloot van Herman & Vandamme staat stil.

 

Na een aantal schrijnende telefoontjes van landgenoten die vast zaten in het buitenland wordt beslist om te repatriëren. De cars werden coronaproof ingericht met plexi, desinfectie, ventilatie en luchtreinigers….

 

Vanaf 1 juli is reizen binnen Europa opnieuw toegestaan en hervat ook Herman & Vandamme haar reizen. Coronaproof en met aangepaste bezetting vertrekken de autocars opnieuw … maar het feest is van korte duur.

Kleurencodes en voorwaarden veranderen om de haverklap, grenzen sluiten, en lock downs zijn de norm.

2021

Het voorjaar van 2021 ziet er uit zoals het voorjaar van 2020. Stilstaande bussen en lege hotels.

 

Herman & Vandamme blijft creatief en bouwt een oude schoolbus om tot Bar Bus, een zomerbar. Met ‘En Route’ brengen we een aanbod originele autovakanties.

 

De zomer blijkt een woelige periode te zijn. Verschillende maatregelen in alle landen zorgen voor een hele administratieve rompslomp voor de reiziger. Uiteraard deed Herman & Vandamme haar uiterste best haar klanten hierin te begeleiden.

2022

Opnieuw gaan we een jaar in met strenge Covid-maatregelen, maar… er is licht aan het einde van de tunnel.

 

Ons optimisme wordt beloond en het vakantiesalon mag doorgaan in maart , en zonder mondmaskers! Opnieuw wordt het een succes, met duizenden bezoekers…
Eén  nadeel: de voorzichtige aanpak oversteeg onze stoutste dromen en we leden plaatsgebrek.

 

De verkoopcijfers beginnen al snel te stijgen maar we durfden niet de cijfers uit 2019 te verwachten. Toch moesten we vroeg in het seizoen een aantal knopen doorhakken en werd een nieuwe MAN Lions Coach, een Vanhool dubbeldek TXD en liefst 6 extra schoolbussen aangekocht.

 

10 mei ‘22.

Ten huize Windels - Herman rinkelt de telefoon met een zeer zware boodschap. Mevrouw Vandamme Martine is zeer plots en onverwacht gestorven.  Het verdriet in de familie, vriendenkring en het bedrijf is onbeschrijfelijk.   We ontvingen ongelofelijk warme berichten van steun voor het verlies van onze mama. We missen haar elke dag, maar we dragen haar voorbeeld vooruit naar de toekomst.

 

2022 wordt uiteindelijk een topjaar: het werd megadruk. Boekingen stromen binnen en we krijgen superveel aanvragen van scholen, verenigingen en bedrijven.

We kunnen gelukkig rekenen op een supertof en professioneel team dat het bedrijf steeds naar een hoger niveau tilt.

 

Herman & Vandamme Post Covid … Better than ever !