Ongerept Puglia

Een ongerepte streek in de hak van de Italiaanse laars. Ontdek de schilderachtige stranden, adembenemende berglandschappen, de groene valleien van de olijfboomgaarden, de extravagante Barok van Lecce en natuurlijk de typische Trulli-huisjes.

Puglia is een en toonbeeld van pure, rauwe ongerepte schoonheid. In Puglia is echt alles te vinden. Ruige kliffen, imposante gebouwen, groene vlaktes en een enorme brok cultuur dit alles natuurlijk in een temperamentvol Zuid Italiaans jasje.

Grand Hotel La Chiusa Di Chietri

Ons hotel ligt op 5 km van Alberobello, een door UNESCO beschermd stadje in het hartje van Puglia. het is de perfecte uitvalsbasis om het ongerepte Puglia te verkennen. Dit luxueuze hotel is een perfecte mix tussen een modern hoofdgebouw en de typische Trulli huisjes. Het beschikt zowel over een binnen- als een buitenzwembad en een Wellens centrum. Het hotel ligt op een domein van 10 hectaren en beschikt over 150 kamers waaronder 12 authentieke Trulli huisjes uit de 17de eeuw.

Het diner wordt elke avond in buffetvorm geserveerd in het elegante Nobis restaurant. Je hebt er de keuze tussen traditionele Italiaanse gerechten en lokale specialiteiten. Aan het buitenzwembad is ook een cocktailbar voorzien. 

In de kamers vindt u een satelliet-tv, minibar, Kluisje en airconditioning de meeste kamers hebben een balkon maar niet allemaal. 

De Aura Sylva Spa heeft een ruim aanbod aan massages en behandeling perfect voor wie even wil ontspannen. De spa neemt je mee terug in de tijd naar de antieke romeinse badhuizen dit in een fijne combinatie met typische Pugliaanse architectuur. 

Programma

Dag 1                           Menen - Como 

Na ons vertrek van 06.30 u. uit de centrale vertrekhal te Menen, reizen we via de Belgische, Franse, Zwitserse en Italiaanse autosnelwegen richting Como. Onderweg houden we af een toe een pauze voor een lunch en koffie. We dineren en overnachten in de regio.

Dag 2                           Como – Pesaro 

Na het ontbijt, vertrekken we vanuit Como richting Pesaro. Dit gezellige stadje aan de Adriatische kust is onze eindhalte voor vandaag. Morgen volgt dan de laatste etappe van onze heenreis en de eerste dag in Puglia. Diner en overnachting in Pesaro. 

Dag 3                           Pesaro - Ostuni & Locorotondo 

Na ons ontbijt zetten we onze tocht verder richting onze eerste halte in Puglia, Ostuni. Deze stad heeft als bijnaam de witte stad en dat heeft ze zeker niet gestolen. Wanneer de zon op de witte gevels van deze stad schijnt geeft deze al van veraf een sprookjesachtige aanblik. Wandel door de pitoreske straten van deze eeuwenoude stad of geniet op een terras voor een koffie of gelato.

Vandaag overnachten we voor de eerste van 7 nachten in ons hotel in de buurt van Alberobello.

Dag 4                           Bari en Polignano a Mare

Vandaag staat de hoofdstad van deze prachtige regio op de planning we maken samen met een lokale gids een wandeling door deze mooie stad met haar impresionante San Nicola Basilia en de Kathedraal van Bari. Verdwaal in de steegjes van het oude stadscentrum of verken de haven met zijn vele vissersbootjes en lokale streekproducten.           

Na de hoofdstad Bari verkennen we vandaag ook het stadje Polignano a Mare. Deze stad is gebouwd op de zeekliffen en geeft zo een zeer fotogenieke aanblik.

Vanavond keren we terug naar ons hotel voor een diner en overnachting.  

Dag 5                          Lecce en Gallipoli

Lecce, Het Barok meesterwerk van Zuid-Italië. Bij het binnentreden van deze stad wordt u automatisch zo’n 400 jaar terug in de tijd gekatapulteerd. Ook hier neemt een lokale gids ons mee doorheen deze prachtige stad. Zeker een bezoekje waard zijn het Romeinse Amfitheater en het Piazza Sant’Oronzo.

Vandaag bezoeken we ook nog de havenstad Gallipoli. Opnieuw een stad die bruist van de cultuur en geschiedenis. Gallipoli vindt haar oorsprong als nederzetting van de Oude Grieken. De naam Gallipoli is afgeleid van het Griekse Kalepolis wat letterlijk Mooie Stad betekend. In de middeleeuwen werd deze stad verwoest door rovers maar onder het Byzantijnse Rijk groeide de stad opnieuw. Tegen de 18de eeuw had Gallipoli de grootse olijfoliemarkt van de middellandse zee. Al deze beschavingen en culturen hebben uiteraard hun stempel op de stad achtergelaten.

Diner in ons hotel in Alberobello.

Dag 6                          Matera, stad van de grotten

Als een van de culturele hoofdsteden van Europa is Matera een absolute must tijdens ons verblijf in Puglia. De Italiaanse schrijver Carlo Levi omschreef deze eeuwen oude stad als volgt: ‘Niemand die Matera ziet kan onaangedaan blijven, zo expressief en aandoenlijk is haar pijnlijke schoonheid.’ Kenmerkend voor Matera zijn de grotwoningen. Tegenwoordig grotendeels onbewoond maar in de jaren 50 van de vorige eeuw woonden hier zon dertig tot veertigduizend mensen in deze grotten. Vaak arbeiders die er in erbarmelijke omstandigheden moesten overleven. Wanneer men verder kijkt dan het recente verleden ontdek je echt wel de middeleeuwse grootsheid van de stad met haar 13e -eeuwse kathedraal.

Diner in ons hotel in Alberobello.

Dag 7                          Castel del Monte en Trani

Vandaag bezoeken we de citadel van keizer Frederick II. Dit impressionante fort uit de 13e eeuw  domineert het omliggende landschap. Het is een uniek militair bouwwerk uit de middeleeuwen dat zich heeft laten inspireren door de klassieke oudheid, de Noord-Europese gotiek en de islamitische verlichting. Na dit impressionante kasteel vervolgen we onze weg naar Trani. Een van de bekendste bouwwerken van Trani is de San Nicola Pellegrino kathedraal idyllisch gelegen vlak naast de Adriatische zee. Deze kathedraal heeft als bijnaam ‘De koningin van de Pugliaanse kathedralen’. Daarnaast is het robuuste Castello Svevo op het Piazza Re Manfredi ook zeker een bezoekje waard.

Dag 8                          Alberobello, Martina Franca en Grottaglie

Op de laatste dag voor onze terugreis noordwaarts bezoeken we Alberobello. Een stadje ten midden tussen de olijfbomen. Alberobello is vooral gekenmerkt door haar typische witte huisjes met kegelvormige daken. Deze worden Trulli genoemd en staan op de Lijst met Unesco wereld erfgoed. Na Alberobello rijden we door richting Martina Franca. Hier zien we opnieuw de prachtige barokstijl die we ook in Lecce en Bari hebben gezien. Martina Franca staat vooral bekend om haar stadspaleizen in barokstijl.

Daarna vervolgen wij onze reis richting Grottaglie, de hoofdstad van het ceramiekwerk in Puglia. Het aardewerk word hier nog op ambachtelijke wijze geproduceerd. Het spreekt dan ook voor zich dat dit stadje vol staat en hangt met mozaïeken en ceramiek kunstwerken. Waar anders dan hier bezoeken we ook een werkplaats van een Ceramiekwerker die ons het volledige productieproces van ceramiek uit de doeken zal doen.

Na Grottaglie is het tijd om terug te keren naar ons hotel voor ons laatste diner en overnachting in Puglia.

Dag 9                           Puglia

Vrije dag in Puglia.

Dag 10                           Alberobello – L’Aquila

Vandaag genieten we nog een laatste keer van ons ontbijt in het Grand Hotel la Chiusa di Chietri. Na het uitchecken en ontbijten vertrekken we per autocar terug naar het noorden.

Avondmaal, overnachting en ontbijt zijn voorzien in een hotel in de buurt van L’Aquila in het centrum van Italië.

Dag 11                        L’Aquila  - Como

Vanuit L’Aquila vervolgen wij onze weg huiswaarts tot op de grens met Zwitserland. Vandaag overnachten we in de regio van Como.

Dag 12                        Como – Menen

De laatste dag van onze reis is aangebroken. De eindbestemming vandaag is Menen. Echter hebben we vandaag nog een volledige dag rijden voor ons vooraleer de reis jammer maar helaas definitief is afgelopen. Aankomst voorzien omstreeks 20u30.

 

*Het programma kan gewijzigd worden bij noodwendigheden -  stevige wandelschoenen zijn een must!*

 

Programma onder voorbehoud van wijzigingen - stevige wandelschoenen zijn een must!

Munteenheid ter plaatse                      Euro                                                       

Grensformaliteiten                               Een geldige identiteitskaart volstaat (geldig tot 6 maanden na retour)

Tijdszone                                              Idem zoals België

Klimaat                                                 Gem. max. temperatuur juni 18°C & augustus 30°C 
                                                             Gem. min. temperatuur juni 21°C & augustus 16°C

Taal                                                       Italiaans maar voor toeristen vooral Engels & Frans

Zeker meenemen                                  Degelijke wandelschoenen, we bezoeken vooral oude middeleeuwse steden met steile kronkelende straten. We achten de reis moeilijk haalbaar per rolstoel of voor mensen die slecht ter been zijn.

Excursies

 • Uitstap Ostuni, Locorotondo met bezoek aan een traditionele Olijfolie molen & degustatie van olijfolie, met lokale gids
 • Uitstap Bari & Polignano a Mare, met lokale gids
 • Uitstap Lecce & Gallipoli, met lokale gids
 • Uitstap Matera, met lokale gids
 • Uitstap Castel del Monte & Trani, met lokale gids
 • Uitstp Alberobello, Martina Franca, Grottaglie en bezoek aan keramiek werkplaats

Inbegrepen

 • Vervoer per luxeviersterrenautocar voorzien van bar, toilet, dvd on board entertainement systeem en airco
 • Professionele begeleiding van een ervaren Herman & Vandamme – gids.
 • 1x Overnachting in een goed etappe hotel regio Como, Italië
 • 1x Overnachting in een goed driesterrenhotel regio Pesaro, Italië
 • 7x Overnachting in Hotel La Chiusa Di Chietri **** in Alberobello
 • 1x overnachting in een goed driesterrenhotel regio L’Aquila, Italië
 • 1x Overnachting in een goed etappe hotel regio Como, Italië
 • 11x Ontbijtbuffet
 • 4x Driegangendiner
 • 7x Buffetdiner
 • Headset tijdens de volledige reis
 • Uitstappen en bezoeken

Niet inbegrepen

 

 • ° De maaltijden tijdens de heen-en terugreis
 • ° De middagmalen ter plaatse
 • ° Alle dranken
 • ° Facultatieve toegangsgelden
 • ° Reis-en annuleringsverzekering VAB (€ 4,50 per dag per persoon)
 • ° De fooi van de chauffeur is vrijblijvend en is een uiting van uw waardering en appreciatie

Single supplement: €  388.00

Annulatie

Bij onvoldoende deelnemers kan uw reis tot 60 kalenderdagen vóór de voorziene vertrekdatum geannuleerd worden. Indien mogelijk stellen wij u een alternatief voor. 
Het minimum aantal deelnemers dat nodig is om de reis te laten doorgaan is 60% van de autocar.

Informatie voor mindervaliden

Steden en dorpen die we bezoeken tijdens onze excursies zijn niet altijd overal rolstoelvriendelijk. Ons team staat u uiteraard telkens bij om het u zo comfortabel mogelijk te maken. Bij culturele-, rond- & natuurreizen wordt er veel bezocht en dus ook gewandeld. Mensen die minder goed te been zijn, moeten hierbij wel rekening houden.

Kamers

Standaard Kamer

In de kamers vindt u een satelliet-tv, minibar, Kluisje en airconditioning de meeste kamers hebben een balkon maar niet allemaal. 

Faciliteiten