Portugal, van noord naar zuid

Een intense ontdekking vanuit het noorden naar het zuiden

Dag 1   

Menen – Saint-Paul-lès-Dax                                                                                                
We vertrekken vandaag om 06.30 u. vanuit de Centrale vertrekhal in Menen. We rijden rechtstreeks via de Franse autosnelwegen naar Saint-Paul-lès-Dax vlakbij de Spaanse grens. Avondmaal en overnachting in Saint-Paul-lès-Dax.

Dag 2   

Saint-Paul-lès-Dax –Oviedo                                                                                                 
Na het ontbijt,  rijden we richting Oviedo, de hoofdstad van Asturië. Deze gezellige middeleeuwse universiteitsstad is een wirwar van smalle straatjes en vooral pleinen. In het compacte oude centrum eist Plaza Alfonso II de hoofdrol op.  Aan dit weidse plein staat de laatgotische kathedraal en verschillende statige paleisjes waaronder de 15e eeuwse Casa de la Rúa, het oudste gebouw van Oviedo. Naast de rondleiding met onze gids, geniet u hier van uw vrije tijd. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Oviedo.

Dag 3   

Oviedo – Léon –  Braga 
Vanuit Oviedo rijden we door de hoogvlakte van Centraal Spanje. We houden een tussenstop in Léon, de middeleeuwse hoofdstad van de provincie. De steegjes in het schilderachtige oude centrum rond de Plaza Mayor staan vol, barretjes, herenhuizen en kerken. Het pronkstuk van de stad is de 13e eeuwse gotische kathedraal. Na ons bezoek steken we de Spaans-Portugese grens over voor een bezoek aan Braga, één van de oudste steden van Portugal. Bracara Augusta” werd meer dan 2000 geleden door keizer Augustus gesticht en ligt op een van de belangrijkste Romeinse verbindingswegen van het Iberisch Schiereiland. 
Naast de rondleiding met onze gids, geniet u hier van uw vrije tijd. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Braga.

Dag 4  

Braga – Porto
De grooste Stad van Noord-Portugal is natuurlijk Porto, een bruisende en welvarende stad aan de oevers van de Douro. De stad is bezaait met kerken, maar bij vele gaat niet het interieur met alle aandacht lopen maar  wel de buitenkant. De kerkjes zijn bedekt met de blauwe handgeschilderde Azulejos, de nationale trots van Portugal. Ook de muren van het Sao Bento station, vertellen de geschiedenis van Portuga, in Azulejos. Ontdek mooiste boekenwinkel ter wereld, Livraria Lello, waar J.K. Rowling inspiratie kwam opdoen voor ‘Harry Potter’.
De kathedraal van Porto bekroont het hoge gedeelte van de stad. Rondt de kathedraal ligt de drukke wijk Barredo, waar op het oog sinds de middeleeuwen niets veranderd is, met huizen die aaneengeplakt tegen de duizelingwekkende heuvel aan staan. Het is een netwerk van oude steegjes, die soms niet meer zijn dan een buitentrap. Een bezoek aan Porto is niet volledig zonder een bezoek aan één van de beroemde Portkelders van Villa Nova de Gaia. Diner en overnachting in ons hotel in de omgeving van Porto.

Dag 5   

Porto – Coimbra – Sintra – Cascais 
Tussen Porto & Lissabon, ligt de bakermat van zes Portugese koningen aan de oevers van de Mondego, Coimbra. U vindt er ook de oudste universiteit van Portugal, die ook één van de oudste van Europa is.  Hoewel Coimbra volgens een studentenfado “meer charme zou hebben bij het afscheid”, is het misschien niet nodig zo lang te wachten om de charme te ontdekken … Sintra, de Monte da Lua, is een magische, mysterieuze plaats waar mens en natuur in zodanig perfecte harmonie leven dat UNESCO het stadje op de werelderfgoedlijst heeft geplaatst. We klimmen we tot de hoogste toppen van de Serra de Sintra waar we het spectaculaire paleis van Pena vinden. ’s Avonds rijden we naar ons hotel in de omgeving van Cascais.

Dag 6   

Cascais – Lissabon – Cascais 
In Lissabon, de fascinerende hoofdstad van Portugal missen we niks van de klassiekers: Het indrukwekkende Jéronimosklooster, de Elevador de Santa Justa, Torre de Belém, het monument der Ontdekkingen, we gaan op zoek naar tram 28 en ontdekken Castela de São Jorge.  Vergeet niet om een heerlijke Pasteis de Belém te proeven, het gebakje van de stad! Ons diner & overnachting is opnieuw voorzien in de omgeving van Cascais.

Dag 7   

Cascais
Niet alleen onze chauffeur heeft nood aan een dagje rust, ook u zal blij zijn even te kunnen uitblazen tijdens deze spannende ontdekkingsreis.

Dag 8   

Cascais – Lissabon – Cascais
Vandaag zetten we onze ontdekking van Lissabon verder. We sluiten de avond af met een echte Fado-avond. De passionele, soms droevige fadomuziek is onlosmakelijk verbonden met Portugal. Traditionele zangers of zangeressen kleden zich in sober zwart, gitaren begeleiden hun gezang. Centraal thema is vaak 'het onafwendbare noodlot'. We genieten van een avond gevuld met Fado en Portugese specialiteiten.

 Dag 9  

Lissabon – Grot van Benagil -  Albufeira 
Na het ontbijt beginnen we onze rit naar het prachtige Zuiden, De Algarve. De streek verschilt qua klimaat, cultuur en landschap sterk van de rest van Portugal. De adembenemend mooie kust en het weer dat door de warme  zee- en luchtstroming uit het naburige Noord-Afrika het hele jaar door mild is, maken de Algarve tot één van de populairste vakantiebestemmingen van Zuid-Europa. Een van de hoofdattracties in de Algarve is de grot van Benagil. Dit is de bekendste en mooiste grot van de Algarve. En volgens velen een van de mooiste van de wereld. De grot van Benagil is alleen te bereiken met een boot, die nemen we vanuit Albufeira. Onze overnachting is ook voorzien in Albufeira, een charmante vissersplaats met witte huizen, een beschut strand en een turbulente geschiedenis.

Dag 10

Albufeira – Lagos & Sagres – Albufeira  
Aan één van de grootste baaien van de Algarve ligt het bruisende Lagos. De stad werd in de 15de eeuw een belangrijk scheepvaartcentrum, dankzij de ontdekkingsreizen van Hendrik de Zeevaarder. Nog steeds staat zijn standbeeld naar de zee te turen. Tegelijkertijd ontdek je er de keerzijde van de medaille: Nuo Tristão, bracht in 1441 de eerste slaven mee uit de Sahara en organiseerde onder de arcades aan de Rua da Senhora da Graça de eerste slavenmarkt. Ook in Sagres liet Hendrik de Zeevaarder zijn sporen na, hij richtte er een zeevaartschool en scheepswerf op. Hij realiseerde van hieruit zijn droom, om te zien wat er achter de kaap van Bojador ligt en stuurde zijn angstige zeelieden onbekende wateren op.  In de middeleeuwen dacht men nog dat ‘Cabo de São Vicente’ het einde van de wereld was. De winderige kaap is het uiterste zuidwesten van Europa en vandaag vormen de hoge kliffen aan de Atlantische oceaan nog steeds een ontzagwekkend schouwspel.
We reizen opnieuw af naar Albufeira voor ons diner en overnachting.

Dag 11 

Albufeira – Beja – Evora – Badajoz 
We reizen richting Beja, een belangrijk historisch stadje die vaak het middelpunt was van het strijdtoneel door de eeuwen heen. Vandaag is het niet alleen de hoofdstad van Baixo Alentejo, maar ook een belangrijk productiecentrum voor kurk, olijven en wijn. Nadien trekken we naar Evora, de ommuurde stad op de vlakte van Alentjeo. De straten van Evora, omgeven door Romeinse, Middeleeuwse en 17de -eeuwse muren, vormen een architectonische en culturele schatkamer. De stad herbergt meer dan twintig kerken en kloosters, waaronder een griezelige kapel van beenderen. Zonniger is dat de restaurants in Evora uitstekend zijn, Het plezier van een wandeling door de historische straten wordt nog vergroot door namen als ‘ Steeg van de ongeschoren man’ en ‘Straat van de kleermaker van de gravin’. Ons diner wacht in ons hotel, net over de grens in Spanje, Badajoz.

Dag 12

Badajoz – Salamanca - Valladolid 
We vatten onze terugreis aan over de Spaanse autosnelwegen, maar maken tijd voor enkele pareltjes op onze weg. Salamanca is een grote universiteitsstad en een pronkstuk uit de Spaanse Renaissance.. De meeste monumenten staan in het centrum van Salamanca, dat klein genoeg is om te voet te verkennen. De universiteit, het Plaza Mayor en de oude en nieuwe kathedraal zullen we zeker niet missen.
We rijden verder naar Valladolid, waar we dineren en overnachten.

Dag 13

Valladolid – Bordeaux
We verlaten Valladolid niet, voor we de stad een bezoekje brachten. Hier vinden we een deel van de mooiste Spaanse renaissancistische bouwkunst, een unieke overdekte winkelpassage uit 1885 ‘Pasaje de Gutiérrez’ en een prachtige kathedraal. Bovendien was deze stad in de der eeuwen het toneel van enkele opmerkelijke historische gebeurtenissen: het huwelijk van Ferdinand en Isabella, het eenzame overlijden van Columbus en was de geboorteplaats van zowel Filips II als José Zorrila. Na ons bezoek hervatten we onze terugreis over de Spaanse en Franse autosnelwegen. We dineren en overnachten in de omgeving van Bordeaux.

Dag 14

Bordeaux  - Menen 
Vandaag vervolgen we onze weg over de Franse autosnelwegen, we houden de nodige pauzes onderweg.
Aankomst in onze centrale vertrekhal wordt verwacht om 20.30 u.

Inbegrepen

 • Vervoer per luxe touringcar voorzien van bar, toilet, dvd, on board entertainment systeem en airco.
 • Ervaren tweetalige Herman & Vandamme specialist
 • Lokale gidsen in Porto, Coimbra, Lissabon
 • 13 x Ontbijtbuffet
 • 13 x Overnachting in drie tot viersterrenhotels
 • 12 x Diner in het hotel
 • 1 x Diner in een typisch restaurant in Lissabon met Fado optreden
 • 1 x Bezoek aan een Porto-wijnhuis in Vila Nova de Gaia, Inclusief degustatie
 • Toegang tot het Sintra Pena Paleis
 • Toegang tot het klooster van de Jeronimiten in Lissabon, inclusief audiogids
 • Toegang tot de Torre Belem in Lissabon
 • Toegang tot de Castello de Salo Gorge in Lissabon
 • Boottocht van Albufeira naar de Benagil Grotten

Niet inbegrepen

 • De maaltijden tijdens de heen-en terugreis en de middagmalen ter plaatse
 • Alle dranken
 • Lokale taxen
 • Facultatieve toegangsgelden
 • Reis-en annuleringsverzekering 2022 (€4 per dag per persoon)
 • De fooi van de chauffeur is vrijblijvend en is een uiting van uw waardering en appreciatie

Supplementen 

Single supplement: € 598,00

Annulatie

Steden en dorpen die we bezoeken tijdens onze excursies zijn niet altijd overal rolstoelvriendelijk. Ons team staat u uiteraard telkens bij om het u zo comfortabel mogelijk te maken. Bij culturele-, rond- & natuurreizen wordt er veel bezocht en dus ook gewandeld. Mensen die minder goed te been zijn, moeten hierbij wel rekening houden.

Informatie voor mindervaliden

Bij onvoldoende deelnemers kan uw reis tot 60 kalenderdagen vóór de voorziene vertrekdatum geannuleerd worden. Indien mogelijk stellen wij u een alternatief voor. 
Het minimum aantal deelnemers dat nodig is om de reis te laten doorgaan is 60 % van de autocar.