Mosselen in Yerseke en op verkenning in Zierikzee

We vetrekken om 06u30 in de centrale vertrekhal van Herman & Vandamme en rijden richting de Nederlandse grens. We maken een korte passage langs het sluizencomplex van Terneuzen en stoppen in Terneuzen voor een deugddoende koffie met traditionele bolus. Na het proeven van deze lokale lekkernij rijden we door naar Yerseke. Yerseke is hét mossel- en oesterdorp van Zeeland. Het leven in Yerseke draait om schelpdieren, bij havens en de oesterputten is altijd bedrijvigheid.

Yerseke kent een lange geschiedenis met het kweken van oesters. Voor de kweek werden de oesterputten gebouwd. Het dorp kreeg een dermate economische ontwikkeling door de oesterkweek dat het ook wel het Zeeuwse Klondike werd genoemd. Naar een Amerikaanse gouddelversstad.

Vanaf 1885 ging het slechter met de oesterkweek, onder meer door een strenge winter en uitbraak van ziekten bij de oesters. Veel oesterkwekers gaven er de brui aan. Tegenwoordig zijn nog een kleine dertig bedrijven actief in de kweek en/of verwerking van oesters. De kweek van de oesters vindt voornamelijk plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De oesters worden verwaterd in betonnen oesterputten. Daarna worden ze handmatig verpakt. Je kunt met een gids een wandeling langs de Oesterputten van Yerseke maken.

Yerseke staat ook centraal in de mosselvangst- en verwerking. De mosselen worden voornamelijk gevist in de Waddenzee en deels in de Zeeuwse wateren. Alle mosselen komen uiteindelijk op de veiling van Yerseke terecht. Medewerkers van het Mosselkantoor controleren de mosselen op kwaliteit. Elke mosselvisser biedt zijn mosselen aan bij de mosselveiling in Yerseke.  

We worden verwelkomt op een echt mosselbedrijf deze bevindt zich op een sfeervolle locatie waar dampende koffie of thee en een Zeeuwse lekkernij kunnen genuttigd worden, terwijl u een mosselfilm bekijkt.

Maak kennis met de bedrijvigheid rondom mosselen en oesters. Een gids neemt u mee voor een wandeling over de nostalgische oesterputten en brengt met u een bezoek aan de haven met zijn vele visserkotters. Hierbij laten ze de vistechniek zien van mosselen en oesters. Ze gaan zelf een ‘sleepje’ doen met een kleine mossel kor en gaan aan boord de vangst van krabben wieren en zeesterren onderzoeken... Héél leerzaam! 
Aan boord kunt u genieten van een heerlijke lunch.

We rijden door naar Zierikzee waar een stadswandeling is voorzien en wat vrije tijd.

Retour en aankomst in Menen omstreeks 20u30.

Inbegrepen

  • Koffieonthaal
  • Wandeling over de oesterputten
  • Bedrijfsbezoek 
  • Boottocht
  • Lunch 
  • Oesterproeverij 
  • Wandeling Zierikzee