Op deze daguitstap “Ieperboog” krijg je een overzicht van de belangrijkste plaatsen en gebeurtenissen tijdens de eerste wereldoorlog in de omgeving van Ieper.
De dag begint omstreeks 7u bij ons in het reiscafé voor een uitgebreid ontbijt.
Tijdens het ontbijt zal de gids een inleidende presentatie geven over de sites die zullen worden bezocht. Na het ontbijt omstreeks 8u zal de bus dan vertrekken richting Ieper.
Aankomst bij ons in menen is voorzien om 18u.
We bezoeken verschillende slagvelden, memorialen en begraafplaatsen waaronder:
- Hill 60 - 1st Australian Tunnelling Company Memorial, Caterpillar Crater & het Queens Victoria Riffles Memorial.
Het verhaal van de tunneloorlog en de mijnenslag van 07 juni 1917. Deze site vormt een eeuwig litteken in het landschap die ons aan deze bloedige episode herinnert.
Het symbool bij uitstek die ons herinnert aan de oorlogsjaren 14-18 en de ultieme opoffering van tienduizenden jonge mannen. De gids verteld u over de symboliek achter dit indrukwekkend memoriaal en brengt u enkele opmerkelijke anekdotes.
- Polygon Wood, het 5e Australian Division Memorial
Op 26 September 1917 start de slag om het Polygone bos. Op deze dag worden alle Australische Divisies en het New zealand army corps ingezet. We brengen u het verhaal van deze epische slag vanuit het bos zelf en bezoeken ook de indrukwekkende begraafplaats Buttes New Britisch cemetery alsook het New Zealand memorial voor de vermiste Nieuw-Zeelanders. U krijgt er enkele persoonlijk verhalen alsook de symboliek van dergelijke begraafplaatsen.
- Essex Farm (Advanced dressing station en John McCrae site
Op deze plaats bevond zich een medische post waar geopereerd werd en waar vele mannen het leven lieten. Het nabijgelegen Essex Farm Cemetery is daar een stille getuige van. Het is één van de meeste bezochte plaatsen van de Ieperboog en dat voor twee redenen. Deze redenen zal de gids is zijn geheel eigen gepassioneerde stijl aan de man brengen.
- Duitse begraafplaats Langemark
Al gehoord van de mythe “de kindermoord van Langemark. Het studentenfriedhof van Langemark is een indrukwekkende dodenakker die in niks te vergelijken valt met de Britse begraafplaatsen. De gids brengt u het verhaal achter deze begraafplaats met zeer merkwaardige persoonlijke verhaallijnen.
Deze privé boerderij herbergt een schat aan WO1 relikwieën. Hier kan je aan de lijve ondervinden waar de landbouwer dezer dagen nog steeds mee wordt geconfronteerd. We krijgen ook een exclusieve blik in de ondertussen legendarische WO1 tank van Sint-Juliaan.
In de regio beter bekend als t’ennekot…vanwaar komt deze naam eigenlijk? We bezoeken de grootste Britse militaire begraafplaats van de wereld en brengen u via het bezoekerscentrum een serene blik op het ontstaan van deze trieste maar mooie plaats.