Vinkt, waartoe de mens in staat is

We vetrekken in de centrale vertrekhal van Herman & Vandamme om 06u30 en rijden richting Deinze. Tijdens deze dag  staan de gruwelijkheden van oorlog WO II in de kijker. Geen concentratiekampen maar de talrijke executies heel dicht bij ons. enkelingen een heel bekend item, maar voor het gros van de bevolking nog heel onbekend.

Waartoe de mens in staat is...

Na een inleiding met een historische kadering in de reflectieruimte krijgt u de mogelijkheid om in het digitaal archief te duiken. We bekijken er alvast zeker een artistieke ire van circa 20 minuten.

We maken  o.l.v. een gespecialiseerde gids een wandeling doorheen Vinkt. We komen voorbij de belangrijkste executieplaatsen en het dodenmonument in het dorp. De authentieke foto’s zullen hierbij ongetwijfeld de nodige emoties oproepen.

Sommigen onder ons kennen de 'moorden van Vinkt', maar wat we allemaal te horen krijgen omtrent de harteloze executies van onschuldige mensen , dicht bij huis, doet ons opnieuw nadenken wat oorlog in al zijn facetten betekent.

Na de middag bezoeken we nog enkele memorialen en eeuwige littekens in Meigem, Zeveren en enkele andere nabijgelegen dorpen van deze zwarte episode in onze Belgische geschiedenis. We rijden door naar Gent waar we een bezoek brengen aan de Westerbegraafplaats.  Net als Campo Santo wordt ze gekenmerkt door de aanwezigheid van monumentale graven, gewijd aan de rijke burgerij van Gent en een tuinarchitectuur die het tot een bezienswaardigheid maakt. De begraafplaats werd met haar toegangsdreef, poortgebouw, ommuring en graven in 1996 beschermd als monument, net als twee oorlogsmonumenten op de begraafplaats. Op deze plek vinden we nog heel wat sporen van de tweede wereldoorlog alsook van militaire conflicten. We merken er enkele merkwaardige graven op en bespreken enkele fascinerende memorialen. We sluiten af in het met koffie en gebak. Aankomst wordt voorzien omstreeks 20u30 in Menen.