Verdun - 1916

De slagvelden van de Grote Oorlog zijn op de meeste plaatsen moeilijk te vinden, behalve op militaire begraafplaatsen en veel gedenktekens. De slagvelden van het Verdun-gebied zijn echter nog vrij intact. Heel snel na de oorlog besloten de Franse autoriteiten om de slagvelden in enorme bossen te veranderen. Veel van de overblijfselen zoals loopgraven, bunkers, inslagkraters en munitie zijn nog steeds in die bossen te vinden.

De slag om Verdun in 1916 was zonder twijfel de bloedigste slag van de Grote Oorlog. Slecht weer vertraagde het begin van de Duitse aanval tot 21 februari, maar de Duitsers genoten in eerste instantie succes, na een angstaanjagend orkaanbombardement dat 10 uur duurde.

De Duitsers waren succesvol in het veroveren van Fort Douaumont in de eerste drie dagen van het offensief. Daarna werd de Duitse opmars welliswaar vertraagd, ondanks enorme Franse verliezen. Nadat de Britten de Slag aan de Somme hadden gelanceerd, werd het Duitse offensief sterk verminderd en de Fransen konden beginnen met het heroveren van het verloren terrein.

Wanneer de slag eindigde op 19 december, lagen de linies ongeveer op dezelfde positie als toen het begon. De langste strijd van de Grote Oorlog, die 303 dagen duurde, was een van de duurste veldslagen in de menselijke geschiedenis:
377.231 Fransen en 337.000 Duitse slachtoffers, of ongeveer 70.000 slachtoffers per maand.

Hôtel Les Orchidées

In een mooi bebost park van 2 ha, 2 km van het stadscentrum van Verdun en 4 km van de slagvelden, heeft het Logies hotel Les Orchidees zijn plek gevonden. Een exotische en verjongende omgeving voor dit familiehotel waar u een warm welkom wacht. Achter de grote gevel van het hotel vindt u 40 elegante kamers met een prachtig uitzicht op het platteland, een modern restaurant met traditionele keuken, een bar, een lounge / televisieruimte om te genieten van momenten van ontspanning en een seminarieruimte voor uw werkvergaderingen of briefings.

Dag 1

We reizen af vanuit de centrale vertrekhal van Herman & Vandamme om 06u30. Via Arras en Laon rijden we naar Chemin des Dames.  Deze heuvelrug speelde in de eerste wereldoorlog een grote rol en vooral in 1917 is hier hard gevochten. We bezoeken Plateau de Californie, Craonne en Caverne du dragon. Lunch in Reims. In de namiddag rijden we richting Verdun waar we eerst de 15 scènes uit het leven van een Poilus in de ondergrondse gangen van de Citadelle Souterraine de Verdun (trui voorzien, slechts 7°C). Daarna naar het hotel voor het avondmaal.

Dag 2

Bezoek aan het Mémorial de Verdun en het verwoeste dorp Fleury. Vervolgens verder naar het Fort Douaumont, we bezoeken de nabijgelegen Douaumant begraafplaats en het Douaumont-ossuarium.  Lunch in Douaumont. In de namiddag staan een bezoek Tranchée des Baïonettes op het programma. We gaan terug naar het hotel voor het diner. Na het diner worden we verwacht bij het avondspektakel: Des Flammes à la Lumiere

Dag 3

Na het heerlijk ontbijt rijden we naar de linkeroever van de Maas om het monument Le Mort Homme te bezoeken. Vervolgens verder naar Butte de Vauqois om de overblijfselen van loopgraven en ondergrondse schuilplaatsen te zien.  Vanaf Vauqois rijden we naar Montfaucon d’Argonne om het American Memorial te zien. Bij Romagne-sous-Montfaucon bezoeken we de grootste Amerikaanse begraafplaats van Europa. Na dit bezoek rijden we door naar Châtel Chéhéry om in de voetsporen van Sergeant York te treden. Eindigen doen we deze boeiende 3 daagse bij Abri du Kronprinz. Aankomst in Menen voorzien omstreeks 20.30 u.

x

Inbegrepen

 • Vervoer per luxe viersterrencar voorzien van bar, toilet & airco
 • Ervaren Herman & Vandamme chauffeur
 • Gespecialiseerde Herman & Vandamme gids
 • 2x overnachting in Hotel Les Orchidées
 • 2x ontbijtbuffet in Hotel Les Orchidées
 • 2x diner in Hotel Les Orchidées
 • Totaal spektakel Des Flammes à la Lumière

Niet inbegrepen

 • De maaltijden tijdens de heen-en terugreis en de middagmalen ter plaatse
 • Alle dranken
 • Reis-en annuleringverzekering (€ 4,25 per dag per persoon)
 • De fooi van de chauffeur is vrijblijvend en is een uiting van uw waardering en appreciatie
 • Excursie pakket: Mémorial de Verdun, Fort de Douaumont & Fort de Vaux, Ossuaire de Douaumont, Citadelle Verdun. € 45 per persoon

Singel supplement: €78,00

Faciliteiten