Vroegboekkorting

Hürtgenwald - De "vergeten" Slag

De Slag om het Hürtgenwald was een veldslag die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen september 1944 en februari 1945 in de omgeving van Aken. De gevechten in het Hürtgenwald hebben helaas nooit veel bekendheid gekregen in de naoorlogse geschiedschrijving. De slag staat ook wel bekend als de langstdurende slag van de Tweede Wereldoorlog op Duitse bodem. De gevechten maakten aan beide kanten veel slachtoffers. Voor de Amerikanen was het woord Huertgen, met de klank huert (hurt = pijn), dan ook synoniem voor dood en verminking. Het Hürtgenwald bestond uit dichte bossen, kale heuvelruggen en diepe kloven. In de herfst en de winter maakten zware sneeuw- en regenval en het ontbreken van wegen het gebied moeilijk begaanbaar, zowel te voet als met voertuigen. Door de barre omstandigheden en de kou, werden zeer veel soldaten afgevoerd met trench feet en ontstekingen aan de luchtwegen. Overal waren de Geallieerden aan het vechten om de Duitsers terug te dringen over hun eigen landgrenzen en ze terug te dringen naar de rivieren, de Roer en de Rijn. De slag ging door en eindigde met een geallieerde overwinning, ten koste van zeer veel verliezen aan beide kanten. Tijdens deze battlefield tour over de slag om het Hürtgenwald zullen we veel kenmerkende plekken bezoeken die centraal stonden.

Hotel Zum Alten Forsthaus

Comfort, plezier en competentie. Het hotel voor uw welzijn! Hier kunt u de charme van het oude "Forsthaus" voelen, tot leven gebracht door zijn lichte en vrolijke sfeer, met het comfort van de huidige tijd. Wij zijn het aangename hotel van de regio en zullen u verwennen met regionale en internationale gerechten, geserveerd door onze gekwalificeerde en buitengewoon vriendelijke en behulpzame medewerkers. Gastvrijheid het hele jaar door.  

Dag 1

De autocar vertrekt om 06u30 aan de centrale hal te Menen. Als eerste zullen we een bezoek brengen aan de Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle waar 7989 gesneuvelde militairen hun laatste rustplaats hebben gevonden. Hierna rijden we door naar het dorpje Simmerath waar u kan lunchen (facultatief). Vervolgens rijden we in de richting van Paustenbach, waar we nog drakentanden kunnen terugzien die onderdeel waren van de Duitse Westwall (Siegfried linie), ook wel tankversperringen genoemd. Daarna staat de waterbunker bij Lammersdorf op het programma. Deze waterbunker maakte ook deel uit van de Westwall en voorzag de nabijgelegen bunkers van water. Tenslotte bezoeken we nog de bunkers bij Ochsenkopf. Hier liggen verschillende bunkers (deels ingestort) die deel uitmaakten van de Siegfriedlinie en waar Amerikaanse en Duitse soldaten tegenover elkaar stonden tijdens de Slag om het Hürtgenwald. We rijden naar het hotel voor check in en avondmaal.

Dag 2

De volgende dag zullen we vanaf het hotel naar de nabijgelegen bunker nr. 59 in Simonskall wandelen. Hier zal de gids vertellen wat zich heeft afgespeeld in deze bunker en het omliggende dorp. Vervolgens rijden we door naar Vossenack, waarbij we de Duitse oorlogsbegraafplaats van Vossenack gaan bezoeken, die gelegen ligt op het strategische punt Hill 470. Hier liggen 2347 soldaten begraven, waarvan 35 mannen die zijn omgekomen tijdens het opruimen van de talrijke mijnen en het bergen van de omgekomen soldaten. De Duitse Oorlogsbegraafplaats in Hurtgen staat daarna op het programma. De gevechten om het Hürtgenwald maakten veel slachtoffers aan beide kanten. 3.001 soldaten, waarvan de meeste Duitse, kregen op deze begraafplaats hun laatste rustplaats. Ongeveer 500 gesneuvelden werden niet geïdentificeerd. Onder de Duitse gesneuvelden rusten meer dan 100 man die hun leven lieten na de oorlog, bij de opruiming van explosieven of de zoektocht naar vermiste militairen. In Hürtgen zullen we ook nog uitvoerig uitleg krijgen van de gids over de slag in het dorp en het belang van de kerk. Vervolgens zullen we de Panzerkette Kall-Trail belopen. Hier krijgt u een hele goede indruk van waar de Amerikanen zich doorheen moesten vechten. De smalle bospaden, de hoge bosrand en putten die op iedere hoek zaten verstopt. Ook vinden wij hier nog rupsbanden terug van een Sherman tank. De nabijgelegen Kall brug zal ook worden besproken, bij deze brug werd meermaals besloten tot een wapenstilstand om de gewonden van beide kanten te verzorgen en de doden te bergen. Aan het einde van de dag zullen we nog het dorpje Schmidt bezoeken, waarbij de heftige strijd om dit dorp uitvoerig besproken zal worden. Terug naar het hotel voor het diner.

 

Dag 3 

Deze laatste dag beginnen we met een bezoek aan de hospitaalbunker (nr. 374) in Simonskall. Deze medische bunker is nog geheel bewaard gebleven en geeft goed weer hoe het eraan toe ging tijdens de slag om het Hürtgenwald. In de bunker zijn er 2 ruimtes met elk 10 hospitaalbedden en 2 ruimtes voor medisch personeel te vinden. De 4 dokters die werkzaam waren in deze hospitaalbunker konden tussen de 20 a 30 gewonden of zieken tegelijk verzorgen. Het is de enige bunker in zijn soort die niet verwoest is en nog toegankelijk is voor bezoekers. We vervolgen onze weg richting Vossenack waar het museum “Hürtgenwald 1944 en in vrede” zich bevind. Een plaatselijke gids zal ons hier opwachten. Het museum is opgericht ter herinnering aan de Slag om het Hürtgenwald en de gevolgen ervan voor de plaatselijke bevolking. Het museum wordt gerund door vrijwilligers en bijna alle objecten in de expositie werden na de oorlog verzameld in het Hürtgenwald. Tijdens deze slag waren het niet alleen de soldaten die leden onder de gevechten. Dorpen, akkers en bossen werden bijvoorbeeld volledig verwoest. Museum Hürtgenwald 1944 und im Frieden in Vossenack besteed daarom ook veel aandacht over het lot van de plaatselijke burgerbevolking tijdens en na de gevechten. Tenslotte zullen we de battlefieldtour over het Hürtgenwald afsluiten met een bijzonder bezoek aan Vogelsang IP (Ordensburg). Dit complex was een voormalig opleidingskamp van de NSDAP in de Duitse Eifel en is sinds 2006 opengesteld voor publiek. Jonge mannen werden hier opgeleid tot de nazi-leiders van de toekomst en dit complex is het best bewaard gebleven voorbeeld van de architectuur van het Derde Rijk in Duitsland. Deze imposante architectuur demonstreerde de kracht van het ‘Arische superras’. Echter werd Vogelsang een symbool van de overwinning van de democratie, wanneer het complex in 1945 werd ingenomen door de geallieerden. Na onze rondleiding over het terrein zullen we ook nog de permanente tentoonstelling bezichtigen in het gebouw. Deze tentoonstelling richt de blik op een relatief kleine groep van jonge mannen, die door de partijleiding werd uitgekozen om zich in de “Ordensburgen” te laten vormen tot toekomstige leiding, de elite van de NS-heerschappij. Na dit bezoek rijden we terug richting Menen.

Excursies

 • Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle
 • Simmerath
 • Drakentanden (Tankversperring)
 • Waterbunker Lammersdorf
 • Ochsenkopf bunkers
 • Bunker nr. 59 Simonskall
 • Duitse oorlogsbegraafplaats Vossenack
 • Duitse oorlogsbegraafplaats in Hürtgen
 • Panzerkette Kall-Trail (rupsbanden Sherman tank)
 • Dorp Schmidt
 • Hospitaalbunker Simonskall
 • Museum “Hürtgenwald 1944 und im Frieden” in Vossenack
 • Vogelsang IP Ordensburg (Nazi opleidingscomplex)
 • …………

 

x

Inbegrepen

 • vervoer per luxe viersterrencar …
 • ervaren Herman & Vandamme chauffeur
 • Gespecialiseerde Herman & Vandamme gids
 • 2x overnachting in een viersterrenhotel
 • 2x ontbijtbuffet
 • 2x diner
 • Verblijfstax
 • toegang "Hürtgenwald 1944 und im Frieden" & “Vogelsang IP Ordensburg” (Nazi opleidingscomplex)       

Niet inbegrepen

 • De maaltijden tijdens de heen-en terugreis en de middagmalen ter plaatse
 • Alle dranken
 • Reis-en annuleringverzekering (€ 3,60 per dag per persoon)
 • De fooi van de chauffeur is vrijblijvend en is een uiting van uw waardering en appreciatie

Faciliteiten

Maaltijden

Halfpension

Geniet 's ochtends van een heerlijk ontbijt buffet, 

's Avonds kan je aanschuiven in het restaurant voor een heerlijke combinatie van lokale gerechten en internationale keuken.