De Slag bij Passendale

Tijdens deze tour bezoeken we verschillende historische sites in en rond Passendale. 

  • Pool of Peace (Spanbroekmolenkrater), Wijtschate. De mijnenslag bij Mesen was de prelude voor de derde slag bij Ieper, beter bekend onder de naam "de slag om Passendale".  De mijnenkraters vormen eeuwig littekens in ons landschap en herinneren ons aan deze bloedige episode.

 

  • Iers vredespark en het New Zealand memorial. De Ieren en de Nieuw-Zeelanders speelden een belangrijke rol in de mijnenslag om Mesen. Het Island of Ireland Peace Park’ of het ‘Ierse vredespark’ wil een nationaal gedenkteken zijn waarbij alle Ieren herdacht worden die omgekomen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog, en dit zonder rekening te houden met afkomst, religie of militaire eenheid. Het vergt weinig verbeelding om zich voor te stellen dat de heuvelrug van Mesen – "Messines Ridge" – strategisch heel belangrijk was tijdens de Eerste Wereldoorlog. De heuvelrug domineert duidelijk de lager gelegen omgeving. Er werd dan ook hevige strijd geleverd om de heuvelrug, die met tal van tunnels en militaire versterkingen versterkt was

 

  • Hill 60, één van de meest bevochten plaatsen uit de Ieperboog, is vooral berucht geworden wegens de ondergrondse oorlogsvoering. De eerste grootscheepse 'mijnenslag' op Hill 60 was de ontploffing van de 6 mijnen op 17 april 1915, gevolgd door enkele dagen van zware gevechten. Ten gevolge van de explosies zouden zo’n 150 Duitsers en 2 Britse 'Royal Engineers' omgekomen zijn. Hill 60 en de 'Caterpillar' zouden het noordelijk sluitstuk worden van de mijnenslagvan 7 juni 1917.

 

  • Het Welsh National Memorial Park herdenkt alle mannen en vrouwen uit Wales die betrokken waren bij de Eerste Wereldoorlog. Het monument werd opgetrokken in het gebied voor Langemark waar de 38e Welshe Divisie op 31 juli ’17 de bloedige strijd naar Passchendaele mee op gang trok. Op die dag kwam, dichtbij deze plaats, ook de dichter Hedd Wyn om

 

  • Harry Patch Memorial. Op 16 augustus gaat Harry Patch ‘over the top’ bij de Steenbeek tijdens een aanval op Langemark. Later die zomer zou hij nog drie goede vrienden verliezen en zelf ook gewond raken bij de ontploffing van een obus. Een goeie 91 later, op de gezegende leeftijd van 110 jaar, waren zijn herinneringen nog altijd even pijnlijk en levendig als de eerste dag.

 

  • Polygon Wood, het 5e Australian Division Memorial. Op 26 September 1917 start de slag om het Polygone bos. Op deze dag worden alle Australische Divisies en het New zealand army corps ingezet. We brengen u het verhaal van deze epische slag vanuit het bos zelf en bezoeken ook de indrukwekkende begraafplaats Buttes New Britisch cemetery alsook het New Zealand memorial voor de vermiste Nieuw-Zeelanders. U krijgt er enkele persoonlijk verhalen alsook de symboliek van dergelijke begraafplaatsen.

 

  • Tyne Cot Cemetery In de regio beter bekend als t’ennekot…vanwaar komt deze naam eigenlijk? We bezoeken de grootste Britse militaire begraafplaats van de wereld en brengen u via het bezoekerscentrum een serene blik op het ontstaan van deze trieste maar mooie plaats.

 

  • Crest Farm Canadian Memorial.De Canadezen kwamen de zwaar gehavende Australische troepen vervangen aan de frontlinie. Het verhaal dat volgde vormde één van de bloedigste episodes ooit op Belgische bodem.

 

  • Pondfarm Deze privé boerderij herbergt een schat aan WO1 relikwieën. Hier kan je aan de lijve ondervinden waar de landbouwer dezer dagen nog steeds mee wordt geconfronteerd. We krijgen ook een exclusieve blik in de ondertussen legendarische WO1 tank van Sint-Juliaan. 

Inbegrepen

Vervoer per luxe autocar

Begeleiding door een professionele Battlefield gids

Ontbijt in het Herman & Vandamme reiscafé

Lunch

Alle toegangsgelden